Blog de vedeta

#concert Daniel Trifu #daniel trifu #blog de vedeta #regina elisabeta

Daniel Trifu: Emotii pe care nu le-am putut stapani decat cu distonocalm

Zilele trecute am avut deosebita placere si onoare de a fi invitat la un concert de zile mari, sustinut de corul regal si virtuozi instrumentisti sub inaltul patronaj al Casei Regale de Romania, cu prilejul comemorarii a 100 de ani de la moartea reginei Elisabeta, sotia regelui Carol 1, cea dintai regina a Romaniei.

Nu intamplator concertul a fost sustinut la sala “George Enescu” a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti. Este stiut faptul ca Regina Elisabeta era mare iubitoare si creatoare de arta si literatura, era o buna cunoscatoare si interpreta de muzica: canto, pian, orga, fiind inconjurata de artisti in devenire la acea vreme, printre care s-a numarat chiar si George Enescu. Pe acesta l-a ajutat in drumul devenirii sale de mare compozitor, prin construirea langa Castelul Peles a unei sali de concerte special conceputa pentru el si prin daruirea unei viori construita de celebrul lutier italian Amati (PS: ce bine ar fi fost sa ma fi nascut si eu in vremea aceea, dar sa si traiesc pana acum).

Concertul a fost un real succes. Repertoriul a fost format doar din piesele preferate ale reginei, corale si in formula trio, atat din repertoriul romanesc (George Enescu, Vasile Spatarelu), cat si din cel international (J.S. Bach, L.Van Beethoven). Cum tinerii cu perspectiva in domeniul artistic erau pe lista de prioritati a reginei, pe scena au evoluat doar studenti din cadrul Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, lucru pe care l-am apreciat foarte mult si care mi-a starnit un val de emotii extrem de puternic, amintindu-mi si eu cum era cand evoluam pe acea scena. Am rememorat prin interpretarile tinerilor artisti emotiile coplesitoare, pe care nu mi le puteam potoli decat cu un distonocalm inainte de concert. Dar ce ma faceam cand nu aveam distonocalmul la mine sau cand, din greseala, luam cu totul si cu totul altceva?! Asta o sa va povestesc data viitoare...

Un alt lucru care m-a facut s-o indragesc pe regina Elisabeta si sa accept invitatia la concert este faptul ca regina a avut si initiativa de a identifica potentialul mestesugurilor romanesti. Ea insasi se invesmanta adesea in portul national romanesc, socotit pana atunci strai al taranilor, si a incurajat doamnele din suita ei sa faca la fel, dandu-i astfel acestor haine  o valoare sociala deosebita. Gratie acestei aplecari, regina a organizat la castelul regal de la Sinaia chiar si un centru de mestesuguri nationale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Stilul clonat sau cum ajungi sa porti mereu si mereu aceeasi tinuta

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului