Editorial

#regret Andrei Gheorghe #deces Andrei Gheorghe #andrei gheorghe

Amintiri despre Andrei Gheorghe: "Marele meu regret este ca nu am murit..."

Ultima aparitie a lui Andrei Gheorghe in presa a fost una extrem de controversata. Pe numeroase site-uri au aparut tot felul de texte de opinie despre modul in care s-a desfasurat emisiunea "Serviciul de Noapte"  de la Radio Romania Actualitati (RRA) din data de 27 octombrie 2017. Oamenii nu mai erau obisnuiti cu modul caustic, dur, uneori revoltator si cumplit de sincer in care Andrei Gheorghe isi sustinea ideile. 

Nu reactionez bine la critica, la cenzura, la limita... si daca vrei sa te asiguri ca voi spune o tampenie in direct, trebuie sa-mi spui sa n-o fac

Andrei Gheorghe

Am fost prezenta (in calitate de colaborator al realizatorului emisiunii cu pricina, Alexandru Rusu) la ultima emisiune la care a participat Andrei Gheorghe. Eram nerabdatoare sa cunosc una dintre marile voci ale radioului romanesc si nu am fost dezamagita. In momentul in care a intrat in studio, ma asteptam sa corespunda descrierii facute de unele persoane: plin de el, arogant si nici macar sa nu remarce tinerii care de-abia asteptau sa il cunoasca.
Ei bine, m-am inselat: Andrei Gheorghe a intrat in studio, ne-a salutat si a venit sa ne cunoasca pe fiecare in parte. Imi amintesc ca purta o pereche de pantaloni inchisi la culoare, adidasi si o geaca neagra de piele. Inainte de inceperea emisiunii a stat de vorba cu noi, studentii de la Jurnalism, ne-a dat cateva sfaturi: "Nu va lasati neuronii sa se odihneasca, puneti-i la munca!", cu referire la faptul ca jurnalistii nu trebuie niciodata sa inceteze sa citeasca, sa se informeze.... Ne-a urat apoi succes pe drumul pe care ni l-am ales. Deci, Andrei nu era chiar balaurul cu 7 capete despre care vorbeau altii! 

Cat despre aparitia in sine, Alexandru Rusu a fost acuzat in nenumarate randuri ca a facut schimb de roluri cu Andrei Gheorghe: Rusu devenind invitat, iar Gheorghe - realizator. Ceea ce multi nu au luat in calcul este faptul ca Andrei era un om vocal si nu putea fi stavilit. In niciun caz, nu a fost vorba despre jigniri aduse ascultatorilor, asa cum s-a vehiculat, iar dovada este parerea unuia dintre acestia: „Am intrat in legatura directa cu Andrei Gheorghe. Prin intrebarile puse nu am fost nici jignit, nici ofensat, desi am constatat ca domnul Andrei Gheorghe are un stil mai original de abordare a discutiilor." 

De fapt, abordarea lui din acea noapte a fost aspru criticata de cei care nu pot digera truismele spuse intr-o maniera radicala, sincera.

Cea mai buna explicatie pentru modul in care a decurs ultima emisiune in care a aparut Andrei Gheorghe sunt chiar cuvintele spuse de el in acea noapte: „Nu reactionez bine la critica, la cenzura, la limita... si daca vrei sa te asiguri ca voi spune o tampenie in direct, trebuie sa-mi spui sa n-o fac". 

In ciuda acestor lucruri, in timpul emisiunii, fostul realizator radio si tv a fost empatic, a facut multe referiri la cartile pe care le citea si filmele pe care le urmarea. De asemena, a povestit amanunte din viata sa: a vorbit despre fiica sa care era plecata la studii peste hotare si despre regretele sale. Se pare ca unul dintre cele mai mare regrete ale sale a fost ca nu a murit la Revolutie.  

Marturisesc ca nu ma asteptam ca un om care cu cateva luni in urma reusise sa creeze din nou agitatie in randurile opiniei publice, dar si in randul colegilor de breasla sa dispara atat de brusc. Andrei Gheorghe a starnit de nenumarate ori consternare ori apreciere din partea ascultatorilor sai. Indiferent de reactie, vocea sa va ramane in memoria colectiva. Cu siguranta, si tu iti amintesti vocea care iti spunea "Salutare, natiune!".  

Miruna Moldoveanu, Redactor Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea