Vedete din Romania

#Andree Esca mama #Andreea Esca 8 Martie #andreea esca

Andreea Esca, mesaj emotionant de 8 Martie

De 8 Martie, Andreea Esca a dezvaluit lucruri mai putin stiute despre mama. Iata mesajul sau emotionant!

“Mama mea este cea mai frumoasa. Este blonda, cu ochi verzi, si poarta mereu pantofi cu toc. imi amintesc de colegul meu de banca din clasa intai care ma intreba daca mama are un fluture la sandale sau cum isi face bucla? Cand m-am intors acasa, am intrebat-o ce este aceea o bucla si daca are, intr-adevar, un fluture la sandale? Dupa mama mea intorceau capul toti colegii mei de scoala si de liceu si cred ca si unii parinti J. De ea ma intreaba si acum, daca ma intalnesc cu ei.

Mama era cea care la sedintele cu parintii facea tot felul de glume si care ma ducea si ma lua cu masina de la toate petrecerile. Oricum, dormea machiata si cand o intrebam de ce, imi zicea: “Daca vine cutremurul si trebuie sa iesim in strada, sa fiu aranjata”. Tot legat de cutremur era si raspunsul la intrebarea ”De ce nu punem si noi niste bani deoparte? Daca vine cutremurul si raman banii in casa, nu mai bine-i cheltuim?”.

Mama facea lectiile cu mine, imi facea ghiozdanul, nu ma lasa sa spal vasele, sa duc gunoiul sau sa merg la paine si la sifoane. Tot ce voia de la mine era sa invat bine si sa ii spun intotdeauna adevarul. “Ca treaba o sa faci toata viata…”

Mama mea cea eleganta si mereu haioasa se trezea zilnic la ora 06.00, ma pregatea de gradinita sau de scoala si pleca la spital cu Dacia ei rosie, botezata habar n-am de ce: “MUtICA”. Cu mult inainte sa existe casetofoane sau radiouri pentru masini, mama purta cu ea obligatoriu si casetofonul Grundig cu baterii, primit de la sora tatalui meu , pe care il aseza pe scaunul din dreapta, si dadea Play la caseta, cand pornea motorul.

Mama mea a fost asistenta medicala la sala de operatii a Institutului Oncologic din Bucuresti aproape toata viata, desi si-a dorit sa fie actrita. Nu a fost acceptata insa la examen, pentru ca tatal ei era detinut politic. Asa a ajuns, dupa ce a terminat Liceul Lazar, la scoala Sanitara. si pentru ca mama iubeste foarte mult oamenii, si-a ingropat visul de a fi pe scena si si-a dedicat viata bolnavilor de cancer. Dar tot cu talent. Era acea asistenta care le facea cafea dimineata bolnavilor si le povestea cu un umor deosebit despre cancanurile vremii, ca sa le aline durerile si sa mai uite de probleme. Le povestea toate piesele de teatru si filmele pe care le vedea, toate povestile din Paris Match si din culisele “showbizului” de la noi, din acea vreme. N-am cunoscut niciun pacient de-al ei care sa nu-mi spuna cat de mult l-a ajutat cu felul ei de a fi.

Cand venea acasa, dupa stat chiar si 8 ore in picioare in sala de operatie, era gata de treaba: gatea, spala, ma lua de la inot cu mancarea calda in geanta, ma ajuta la teme, ma asculta la lectii, ma ducea la meditatii si mai aveam si vreme de povesti. Toata saptamana eram numai noi doua. Tata, care lucra la Cernavoda, venea doar in weekend, atunci cand eram obligate sa mancam ciorba. Altfel, meniu-ul nostru era “de burlaci”, cum zicea chiar ea: chiftele cu cartofi prajiti si oua ochi, cartof copt cu unt, pui gatit in punga sau la ceaun.

Mama ma plimba cu masina de spalat prin casa si imi facea “coada spic”, la prima ora. imi cosea rochii pentru Revelion din materiale de la Bucur Obor si ma pavoaza cu praf de globuri in par. Daca vedea un model frumos de pulover in revistele straine, mi-l croseta intr-o noapte, desi abia invatase sa croseteze.

Si tot mama imi imprumuta rochiile si fustele, puloverele si pantofii si se uita dupa mine de pe balconul etajului 7, pana nu ma mai vedea in zare.

Mama era cea mai buna gazda pentru prietenii mei, care veneau si plecau non stop de la noi, si pentru care ar fi intins masa la orice ora. Nimeni n-a uitat cum ne servea cartofi prajiti pe balcon cu un aranjament de restaurant. De curand, o colega de scoala primara mi-a zis ca si acum, cand mananca omleta cu ardei gras, se gandeste la mama.

Mama ma incuraja sa fac o multime de lucruri pe care n-as fi cutezat sa le incerc si imi repeta de fiecare data: “Fa asta sau asta, pentru ca nu te mai intalnesti cu anii acestia”.

Mama s-a bucurat si s-a intristat alaturi de mine pentru toate iubirile si pentru toate etapele profesionale si a avut mereu un cuvant de incurajare.

Apoi, mama mea a devenit mama copiilor mei. A dormit cu ei in camera, le-a facut mancare, i-a ajutat la lectii, i-a dus in vacante, a impartasit cu ei bucurii si suparari. Acum, nu-i vine sa creada ca Alexia implineste 18 ani. Pai nu faceam eu 18 ani ieri, alaltaieri. si stiti ce? si prietenii mei de acum, dar si cei ai Alexiei, prima data ma intreaba: “Ce face Mamina?”,
, a spus Andreea Esca pentru alistmagazine.ro.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vedete-din-romania

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits: Poate fi jeansul alb prietenul oricarei femei?

Sase jocuri educative de interior pentru iarna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Cum iti adaptezi garderoba la zilele fierbinti de vara

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare