Vedete din Romania

Diferenta dintre cap si trup la televizor

Un experiment simplu: dati pe mute televizorul. In fata ochilor vor defila trupuri si capete de vedete. Fara sonor, vedetele Teo, Esca, Andreea Marin, Mircea Radu, Razboiu vor fi reduse la gesturi si mimica.

Limbajul trupului ne arata nu o scoala sau o traditie de televiziune, ci expunerea unei ipostaze aduse de acasa. Aceasta ipostaza, prin reproducere frecventa si copiere a modelelor din strainatate, poarta numele de reteta de succes. Pe ecran, fiecare isi joaca viata. Lucrul acesta este intarit si de testul ce se da la angajarea intr-o televiziune: Sa vedem, treci sau nu prin sticla?.

Cap si trunchi

Defileaza pina la curea: Dedu, Liptak, Badea, Gherghe, Ionescu, Paduret, stiristii orelor 13, 17, 19, 20, 22. Daca telespectatorul ar intra in bucataria emisiunilor de acest tip, ar remarca jumatati de prezentator: toti fiind imbracati de parada in partea de sus a trupului, iar jos in haine de strada .

Ceea ce se vede pe ecran, se decoreaza. Asa ca, in fata ecranului, citim mimica profesionala. Aparitia lui Busu pe PRO TV, cu vremea si problema lui de matematica elementara, stirnesc un Dedu brusc innorat, ce se concentreaza sa noteze de forma ceva in hirtii. Contrastul intre Badea - Antena 1 si Cazan - Realitatea TV este vizibil. Badea si-a descoperit expresivitatea prin agitatia continua, aglomerarea si dezordinea ziarelor pe care nu le gaseste.

Privirile rotite prin intregul studio fac spectacolul dezorientarii. Focusind pe Esca, vedem podoabele prezentatoarei si buzele. Look-ul scos din cutie se succede violurilor, crimelor, tradarilor politice. Schimbarea de registru intre penal si senzationalul-pozitiv este dat de ridicarea coltului sting al buzelor. Vlad Petreanu e profesionist prin nemiscarea sa absoluta.

Miini de reporter

Loc comun pentru prezentatori : un pix, un creion in mina si notarea nervoasa intre stiri sau pe genericul de final. Gestul ar vrea sa-i scuteasca de reductionismul formulei cititori de prompter. Miinile construiesc reportaje. Infodivertismentul de pe Antena 1, PRO TV preface o scumpire a carnii de pui in rascolirea cu mina de reporter a unui refrigerator plin cu acest sortiment. Un tirg de masini este prilejul de a umbla la butoanele unei masini cool. Sa nu uitam de dansurile si mascarea reporterilor pe la baluri. Reporterul testeaza, joaca stirea cu gesturi primare.

Cap, trunchi si picioare

Aparitiile intregului trup pe ecran a creat stereotipuri de genul: Zina Andreea cu zimbet fals, Raduleasca, metoda Teo de slabire, Tatu aduce mahalaua, Ciuhulescu - cele mai lungi picioare. Vedetele conteaza pe trup. Expunerea lui face parte din show si nu este inocenta. Da puncte de rating. Trupul lasat sa treaca prin sticla naste instincte primare: invidia telespectatorului.

Trupul prezentatorilor vine cu propriile obsesii, transformate in obsesii ale telespectatorului: toalete, silicoane, slabiri miraculoase. Industriile frumusetii insa au devansat capacitatea de expresie a trupului si industria de vorbe si gesturi de la locul de munca al vedetelor. Acestea se pling de privirea unilaterala asupra muncii lor. Dar gafele Mihaelei Radulescu exista, si la fel zimbetul in functie de surpriza al zinei Andreea, birfa de la Tatu, scarpinatul lui Lori pe picioare in timpul emisiunii.

Cei sapte ani de acasa

Rezistenta vedetelor pe ecran tine de lupta cu cei sapte ani de acasa. Vedetele fac scoala sub ochii nostri, micul ecran e un poligon de incercare, iar comentariile binevoitoare au exigenta de dupa luna de miere: iubesc in continuare trupul, dar vor ceva mai mult: vorbe si gesturi cu scoala.

Gilceava capului cu trupul

Conflictul fara oprire dintre cap si trup isi gaseste ilustrarea in dialogul Teo - Luciu de pe PRO TV. Aparent inscenat, acest dialog fixeaza liniile showbizului nostru: oricit de multa minte ai, nu poti avea trup, oricit de infipt trup aduci, mintea te tradeaza.


Aboneaza-te la Newsletterul de stiri mondene ca sa primesti in fiecare dimineata ultimele noutati despre vedetele tale favorite.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vedete-din-romania

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Trucuri vestimentare pentru mignone

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Cum sa-ti alegi blazerul/sacoul/taiorul

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare