Vedete din Romania

#sergiu nicolaescu #deces Sergiu Nicolescu #filme sergiu nicolaescu # carti sergiu nicolaescu

Mostenirea lasata de regizorul Sergiu Nicolaescu

Pelicula "Mihai Viteazul", care se afla printre primele trei proiecte istorice in plan international, a fost "cel mai greu pariu al regizorului" Sergiu Nicolaescu, dupa cum el insusi aprecia. Desi studiourile Columbia si-au exprimat interesul sa produca acest lungmetraj, autoritatile vremii au decis ca distributia din "Mihai Viteazul" sa fie exclusiv romaneasca.

Regizorul Sergiu Nicolaescu s-a nascut pe 13 aprilie 1930 la Targu-Jiu, iar primul film pe care l-a regizat a fost un docmentar de scurtmetraj, intitulat "Scoicile nu au vorbit niciodata". Filmografia lui Sergiu Nicolaescu cuprinde in jur de 70 de lungmetraje, dintre care cele mai cunoscute sunt "Dacii" (1966), "Mihai Viteazul" (1970), "Atunci i-am condamnat pe toti la moarte" (1971), "Cu mainile curate" (1972), "Osanda" (1976), "Ultima noapte de dragoste", "Nea Marin miliardar" (1979), "Ciuleandra" (1985), "Mircea" (1989), "Coroana de foc" (1990), "Triunghiul mortii" (1999) sau "Supravietuitorul" (2008).

Citeste si: Marea iubire a lui Sergiu Nicolaescu, gasita la 67 de ani

O alta productie remarcabila a lui Sergiu Nicolaescu a fost "Orient Express" (2004), in care rolurile principale au fost interpretate de Sergiu Nicolaescu, Maia Morgenstern, Dan Bittman, Gheorghe Dinica, Ioana Moldovan si Vlad Zamfirescu. Aceasta productie a fost propunerea Romaniei la Premiul Oscar pentru "cel mai bun film strain" in 2005. 

Intr-un interviu televizat, in care vorbea despre cariera sa cinematografica, Sergiu Nicolaescu aprecia ca nu se simte pregatit sa puna capat operei sale. "Ar mai fi multe de facut. Eu sper sa fie tinerii care sa continue ceea ce am inceput eu", declara regizorul acum ceva vreme.

In cele patru decenii de cariera cinematografica, Sergiu Nicolaescu a jucat peste 35 de roluri, de la comisarul Moldovan la Mircea cel Batran, maresalul Averescu si Carol I (foto).
 
 
 
Totodata, maestrul a publicat si cateva carti, dintre care prima - "Revolutia. Inceputul adevarului"- a aparut in 1995. Au urmat "Un senator acuza" (1996), "Cartea revolutiei romane decembrie '89" (1999), "Recviem pentru adevar" (1999), "Lupta pentru putere. Decembrie '89" (2005), "Destin si film. Destainurile unui cineast" (2009), "Mamaliga a explodat. Decembrie 1989" (2011).

Cartea "Mamaliga a explodat. Decembrie 1989" a aparut din dorinta lui Sergiu Nicolaescu de a clarifica evenimentele de acum 23 de ani, cand el insusi a participat la Revolutie. Cineastul a marturisit ca acele momente au reprezentat cel mai important lucru pe care l-a facut in viata sa.

Citeste si: Ultima dorinta a mastrului

"Va rog sa credeti ca momentele respective au insemnat foarte mult pentru noi si pentru mine a fost cel mai important lucru pe care l-am facut in viata mea. Romania, in momentul de fata, pentru mine, este o mare dezamagire. Si acest lucru a influentat aceasta ultima carte pe care am scos-o, in care, fara doar sau poate, reusesc sa transmit si cititorului aceasta cumplita stare prin care trecem in momentul de fata", a declarat Sergiu Nicolaescu in momentul lansarii cartii.

Segiu Nicolaescu a murit pe 3 ianuarie 2013, la ora 8.20, dupa ce fusese internat pe 26 decembrie la Spitalul Elias din Capitala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vedete-din-romania

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului