Vedete din Romania

#dieta Gabriel Cotabita #vedete intern #gabriel cotabita #showbiz #coma Gabriel Cotabita

Cine este de vina pentru drama lui Gabriel Cotabita

Dorinta artistului Gabriel Cotabita de a reveni in atentia publicului se pare ca i-a fost fatala. Medicii trag un serios semnal de alarma privind dieta pe care a urmat-o, cat si asupra solicitarii fizice, cauzate de antrenamentele inadecvate starii sale de sanatate.

Gabriel Cotabita avea, de cativa ani, un regim alimentar strict si un program de sport bine pus la punct. Insa se pare ca artistul a exagerat si, dupa ce a slabit zeci de kilograme, organismul i-a fost afectat. De altfel, in momentul in care a cedat, Gabriel Cotabita tocmai coborase de pe banda de alergare si se indrepta spre aparatele de forta.

“Avem un barbat de 59 de ani, cu un infarct miocardic in antecedente (posibil si cu alte antecedente coronariene), care in ultima perioada a urmat o dieta (Dukan), slabind mai multe kilograme (8-10), pe fondul unui program sustinut de exercitii fizice la sala (efectuate fara supravegherea unui specialist).  Avem, asadar, de-a face cu un pacient constient de nevoia schimbarii stilului de viata post-infarct, dispus sa apeleze la metode moderne (dieta, fitness) si sa plateasca pretul corect. Stia, in principiu, ca trebuie sa faca anumite lucruri, numai ca nu a gasit mijloacele potrivite: a ales o dieta hiperproteica (total nerecomandata avand in vedere infarctul) si efectuarea unor exercitii fizice despre care nu stim mare lucru (in afara faptului ca le facea singur, fara asistenta)”, dupa cum scrie dr Marius Geanta pe blogul sau, mariusgeanta.ro.

Medicul adauga ca Gabriel “probabil ca a fost consiliat in aceste alegeri, dupa cum este evident ca aceasta consiliere nu a venit din partea unor medici. Sau, daca sfaturile apartin unor medici, acestia nu au nici cea mai vaga idee despre ce presupune viata dupa un infarct miocardic. si ar trebui sa renunte din proprie initiativa la a practica medicina”.

Dr Marius Geanta explica in continuare: riscul de a muri in primele 30 de zile dupa infarct este 3-4%. Dupa primul an, mor inca aproximativ 10% dintre pacienti. De aceea, este esential ca, inca din timpul internarii pentru faza acuta, dar cu atat mai mult dupa externare, pacientul sa inceapa un program complex de recuperare cardiaca. Nu dupa ureche, ci urmand riguros indicatiile ghidurilor medicale. Aceste programe de recuperare sunt cheia unei vieti cat mai indelungate si cu cat mai putine recidive cardiace.

Din perspectiva recuperarii cardiace, exceptand cateva initiative private, nu se intampla mai nimic. Nu este gresit sa afirmam ca, odata ce iese pe poarta spitalului, pacientul cu infarct este lasat la voia intamplarii. Nu exista un sistem coerent de monitorizare, asistenta, educare, recuperare si educare a bolnavului cu infarct miocardic".
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vedete-din-romania

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Integreaza “amintirile” cumparate in viata ta, in garderoba ta

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare