Vedete din Romania

#actor #regizor #sergiu nicolaescu #reactii #moartea lui Sergiu Nicolaescu # reactii moartea lui Sergiu Nicolaescu

"Dumnezeu e nedrept, l-a luat prea repede pe Sergiu Nicolaescu". Regretele colegilor

Sergiu Nicolaescu, titanul cinematografiei care s-a identificat ani de-a randul cu legendarul comisar Moldovan, a pierdut lupta cu moartea in dimineata zilei de 3 ianuarie 2013. Astfel, cinematografia si viata culturala romaneasca au mai pierdut un nume de seama, iar actori, regizori si politicieni si-au exprimat deopotriva parerile de rau la aflarea unei asemenea vesti tragice.

Actorul Mircea Albulescu a declarat ca desi marele regizor a incetat din viata, el va continua sa traiasca prin intermediul filmelor create. "A plecat cu putin inaintea mea, dar s-a alaturat lui Amza Pellea si celorlalti actori cu care a avut atatea impreuna", a subliniat Mircea Albulescu.

Mircea Diaconu, Alexandru Arsinel, Sebastian Papaiani sau Tamara Buciceanu-Botez sunt doar cativa dintre colegii care au dorit sa isi exprime condoleantele imediat dupa cutremuratoarea veste, apreciind la unison ca "este o mare pierdere pentru cinematografie si pentru populatie".

„Era un om care-si controla bine viata si stia ca sfarsitul se apropie. L-am vazut destul de marcat, cu o mima trista”, a declarat actorul Alexandru Arsinel.

 

"Nu prea suntem nemuritori"

"Din «Nemuritorii» au ramas foarte putini. Nu mai e Amza Pellea, nu mai e Ilarion Ciobanu, acum nu mai e nici Sergiu. Nu prea suntem nemuritori. Asta e meseria de om: sa vii, sa muncesti si sa dispari. Dar unii parca pleaca prea repede. A murit un artist, un prieten si un om cu o putere de munca extraordinara.“, a spus actorul Ion Besoiu, potrivit Antena 3.

„L-am cunoscut pe Sergiu inainte de a fi regizor. Ne-a legat o prietenie frumoasa. Era un roman, un patriot. A lasat un gol imens aceasta pierdere. Pentru mine, Nicolaescu nu a murit. Este dureros ce se intampla. Dumnezeu, pe undeva, e nedrept sa-l ia pe Nicolaescu. L-a luat prea repede", a declarat actorul Ion Dichiseanu, pentru NewsIn.

„Ma doare sufletul ca a disparut. Speram sa traiasca macar 90 de ani. Un om lucid, care iubea cinematografia cat iubea viata. Mihai Viteazu e considerat al treilea film din lume”, a declarat si actrita Draga Olteanu Matei, potrivit Romania TV.  


"Eu l-as plasa printre cei mai buni cineasti romani, nu stiu daca ceea ce a facut el va mai face cineva vreodata. Poate domnul Cristian Mungiu sa-i calce pe urme", a declarat Costel Baloiu (n.r. - "Pistruiatul").

 

A fost, poate, cel mai mare iubitor de cinema din tara aceasta. Ii placea, in egala masura, sa le faca, sa le joace si sa se bucure de reactia publicului, care, in majoritatea cazurilor, ii era extrem de favorabila, in orice caz mult mai favorabila decât cea a criticilor”, a declarat criticul de film Irina Margareta Nistor pentru Agerpres. 

 

Omagiat de doi presedinti ai Romaniei  

Dupa revolutia din 1988, Sergiu Nicolaescu a jucat un rol extrem de important si in plan politic, avand cinci mandate de senator, ceea ce face ca viata publica romaneasca sa sufere o dubla pierdere. Ion Iliescu, fostul presedinte al Romaniei, a declarat ca momentul din luna decembrie, cand Sergiu Nicolaescu si-a luat ramas-bun de la colegii din Parlament, a fost unul foarte trist pentru regizor. "M-a cutremurat cand am aflat. Este o mare pierdere pentru noi toti", a spus fostul coleg de partid la regizorului, Ion Iliescu.

 

Si seful statului, Traian Basescu a trimis un mesaj de condoleante. "Maestrul a fost nu doar un mare regizor, scenarist si actor, ci si un creator de scoala pentru ceea ce astazi numim, cu atat de multa mandrie, cinematografia romaneasca. Ne despartim cu durere de o personalitate remarcabila a filmului romanesc. Filmele sale fac parte nu numai din cultura romaneasca, ci au fost inscrise demult in istoria cinematografiei mondiale", se arata in comunicatul remis de Presedintie. 

 

"Mai am putin de trait"

Admiratorii marelui regizor si-au exprimat si ei regretul in mediul online, spunand ca Sergiu Nicolaescu merita sa fie inmormantat cu onoruri militare: "Trebuie inmormantat cu onoruri militare si declarata zi de doliu national. Cum am dat 7 stele de general altora care nu merita niciun sut in fund, macar Maestrul atat merita pentru tot ce a facut", spune Valentin Costin, un fan indurerat.

La sfarsitul anului trecut, pe 12 decembrie, Sergiu Nicolaescu si-a anuntat retragerea din viata politica, precizand ca vrea sa isi dedice ultimii ani din viata activitatii cinematografice. Momentul, plin de incarcatura emotionala, a avut loc in cadrul unei sedinte a Senatului, fiind incununat de ropotele de aplauze ale celor prezenti.

"Vreau sa va mulţumesc pentru acesti patru ani minunati pe care i-am petrecut impreuna. Mai am putini ani de trait si mi-am dorit sa-i termin in profesia mea, pentru acest lucru nu am participat la alegeri. Vreau sa va spun un sincer «La revedere!» si vreau sa va spun in acelasi timp «La multi ani!» si «Sarbatori fericite!»", a declarat Sergiu Nicolaescu.

Regizorul Sergiu Nicolaescu a murit azi-dimineata, la ora 8.20, la Spitalul Elias din Capitala, unde fusese internat a doua zi de Craciun.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vedete-din-romania

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits: Poate fi jeansul alb prietenul oricarei femei?

Sase jocuri educative de interior pentru iarna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits: Poate fi jeansul alb prietenul oricarei femei?

Sase jocuri educative de interior pentru iarna

Pune o intrebare