Vedete din Romania

Viata de dupa podium a manechinelor

Povesti de viata cu cele mai frumoase modele. Erau dorite de toti barbatii din Romania si se aflau sub indrumarea atenta a designerului Zina Dumitrescu.

Marea majoritate a manechinelor dinainte de ’89 s-au facut creatoare de moda . Altele s-au lansat in afaceri sau in diverse proiecte umanitare.

Zina Dumitrescu este una dintre cele mai reprezentative figuri din moda romaneasca. In anul 1972, pe cand lucra ca designer la Centrul de Creatie al fabricii de confectii APACA, i s-a propus sa lucreze la Casa de Moda Venus. "Am acceptat postul si pentru ca sediul casei de moda era foarte aproape de gradinita lui Catalin, fiul meu".

Odata cu venirea Zinei la Venus a inceput un sir intreg de prezentari de moda. Saptamanal, in fiecare joi seara, etajul unu al casei de moda se umplea de spectatori. Aici era amenajat un podium pe care paseau modelele.

"Veneau foarte multe sotii de diplomati care se imbracau de la noi", isi aminteste Zina.

Modelele, „lucratori necalificati"

In fiecare an, Casa de Moda Venus avea doua minisesiuni de moda in fiecare sezon (trei zile primavara si trei zile toamna), la hotel Intercontinental .

Pentru ca nu exista meseria de manechin, cei care defilau pe podium erau trecuti in acte drept lucratori necalificati.

"Cand se faceau selectii, veneau foarte multe fete, spune Zina. Nu pentru salariul de 1.500 de lei pe care il oferea Venus, ci pentru ca le placea meseria".

Ca satisfactii, "mama Zina" (dupa cum o alintau toti) isi aminteste ca se bucura foarte mult de aplauzele publicului la terminarea fiecarei prezentari.

Mai bine de 30 de ani, prin mana Zinei au trecut generatii intregi de modele: Nely Nastase, Alina Andrei, Janine, Romanita Iovan, Natasa Raab, Katiusa Bock, Bianca Brad, Eugenia Enciu, Melek Amet, Rodica Protasievici, Ilinca Vlad, Lavinia Sarbu, Crinuta Popescu, Mihaela Ionescu, Carmen Haber, Rodica Isar, Tania Bogdan, , Catalin Botezatu, Liviu Ionescu, Andi Antemia.

Ce fac manechinele astazi?

Romanita Iovan s-a lansat in diverse afaceri. Este casatorita cu Adrian si are un baietel pe nume Albert. La finalul anului trecut, creatoarea de moda a intrat si in viata politica, inscriindu-se in PD-L.

Catalin Botezatu a ramas in bransa dupa ce a profesat ca manechin, si a ajuns unul dintre cei mai cunoscuti designeri romani . A sustinut numeroase prezentari de moda in tara si in strainatate.

Bianca Brad, un alt manechin al casei de moda Venus, a aparut pe diverse coperte de revista, a publicat articole despre arta machiajului si intretinerea frumusetii si a cochetat cu muzica.

Fiindca a absolvit IATC-ul, Bianca a jucat in filme. In ultima perioada, ea a atras atentia mediei printr-o campanie care se adreseaza femeilor care pierd sarcinile.

Dana Savuica face parte din generatia de modele din perioada 1990-1997. A prezentat emisiuni la tv si, dupa ce si-a incheiat cariera de manechin, a infiintat agentia de moda "Etiquette Models". Este prima care a avut curajul sa pozeze in editia romaneasca a revistei pentru adulti "Playboy".

Salariu de manechin

In anii ’70, un salariu de manechin la Casa de Moda Venus era de 1.500 de lei. In anii ’80, ajunsese deja la 3.000 de lei.

Cele mai multe dintre manechine erau incadrate la categoria "lucratori necalificati". In zilele de astazi, manechinul castiga intre 100 si cateva mii de euro pentru o prezentare.

Melek Amet a sfarsit tragic

Celebrul manechin de origine turca a incetat din viata anul acesta (pe 22 mai), la varsta de 49 de ani. Melek fusese diagnosticata cu cancer ovarian in urma cu doi ani.

In perioada comunismului, ea era vedeta podiumurilor de moda din Romania. Pe cand avea 18 ani, Melek s-a casatorit cu fiul unuia dintre viceprim-ministrii lui Nicoale Ceausescu, iar dupa trei ani de mariaj a divortat.

Janine, o marca demult apusa

In anul 1997, manechinul Janina Stefan s-a casatorit cu Adrian Sarbu, seful cel mare al trustului Pro. Dupa un mariaj care a durat sase ani, fostul model, devenit intre timp designer, a divortat si s-a retras din Romania.

In prezent, aceasta locuieste la Paris , impreuna cu fiica sa, Janice Adrianne (5 ani).

Cat timp a fost doamna Sarbu, Janine s-a bucurat de succes pe plan profesional.

Sotul influent a ajutat-o sa patrunda in lumea modei ca designer si a organizat parade de moda grandioase. Dupa divort, desi s-a ales cu bani frumosi de la partaj, Janine nu s-a bucurat de acelasi succes pe plan profesional.

Daca inainte avea un intreg trust care o sustinea, magazine in centrul Bucurestiului, creatiile sale erau purtate obligatoriu de angajatii trustului care apareau la tv, iar machiajul acestora purta marca "Ja­nine Make-up Studio", Janine a intrat intr-un con de umbra.

Desi si-a propus sa cucereasca Capitala Frantei cu creatiile sale, fostul model nu a reusit sa patrunda pe piata franceza cu produsele sale.

„30+", pentru modelele de altadata

In urma cu doi ani, cea mai veche casa de moda din Romania - Venus, a sarbatorit 45 de activitate. Atunci, Zina Dumitrescu s-a gandit la un concept inedit de a celebra si a organizat o prezentare de moda "30+", dedicata in exclusivitate manechinelor din anii ’80 si ’90, care a avut loc la hotel Intercontinental .

Fiecare manechin din generatia de aur a avut o singura iesire pe podium, regizata ca o scena de film.


Aboneaza-te la Newsletterul de stiri mondene ca sa primesti in fiecare dimineata ultimele noutati despre vedetele tale favorite.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vedete-din-romania

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Integreaza “amintirile” cumparate in viata ta, in garderoba ta

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului