Vedete din Romania

#regizor #Sergiu Ncolaescu #moartea lui Sergiu Nicolaescu #viata lui Sergiu NIcolaescu

Viata lui Sergiu Nicolaescu, un film. 5 lucruri inedite despre regizor

Sergiu Nicolaescu a regizat, produs si jucat in nenumarate filme, a scris carti si a intrat in politica, dar insasi viata sa ar fi putut face subiectul unui film, pe alocuri de comedie, pe alocuri de actiune sau chiar de drama. 

 

De pilda, cu siguranta nu stiati ca marele regizor nu-si aminteste sa fi luat vreodata masa cu tatal sau – care era „anormal de muncitor” – ori ca nu a fumat sau baut vreodata in viata sa, desi mama ii dadea de multe ori tigara sa i-o aprinda. Acasa.ro va prezinta alte cinci aspecte mai putin cunoscute din viata indragitului regizor de film. 

1 Stramosi francezi. Potrivit unei marturisiri ale regizorului, mama acestuia ar fi provenit dintr-o familie foarte veche, Cambrea, confirmata de pe vremea construirii Manastirii Tismana, la 1435. „Un unchi de-al meu a studiat originea acestui nume si a descoperit ca provine de la Cambré, o regiune din Franta care a dat niste cruciati care s-au oprit la Istanbul. S-ar putea sa fie sau sa nu fie adevarat, cert este ca numele Cambrea, romanizat, a existat în 1435”, a declarat Sergiu Nicolaescu intr-un interviu acordat ziarului „Adevarul” in 2011.

2 Sef de banda in copilarie. S-a nascut la Targu-Jiu insa, pe cand avea cinci ani, s-a mutat impreuna cu familia la Timisoara, unde a locuit pana la varsta de 17 ani. Aici, impreuna cu vreo 40 de copii, se organizase intr-o banda cu care a refacut in joaca istoria si razboaiele Frantei.

3 Admis la patru facultati. La terminarea liceului, adica la nici 17 ani, a dar la Belle Arte, Ofiteri de Marina si Politehnica. A ales Marina, insa a renuntat in 1948, dupa doi ani, cand tatal sau a fost arestat. A mers la Bucuresti si a dat examen la Politehnica (din nou) si Matematica. A fost admis la amandoua.

4 Muncitor la Fabrica Ford. La venirea in Capitala, Sergiu Nicolaescu a ajuns muncitor la uzinele Ford. Apoi a ajuns la IOR, iar 1954 a fost avansat director tehnic.  

5 Cinematografia, o intamplare. Ca director, „aveam 2000 de mijloace mobile si in momentul acela m-am speriat. Atunci am facut schimb cu un coleg care locuia langa IOR, care fusese repartizat in cinematografie, la Buftea. Asa am ajuns, intamplator, in cinematografie”.
 
De atunci, au trecut aproape 60 de ani, timp in care Sergiu Nicolaescu a regizat peste 60 de lungmetraje, care au atras in cinematografe milioane de romani. Pelicula "Supravietuitorul" a atins si un record: o finantare de 1,8 milioane de lei de la Centrul National al Cinematografiei. 
 
Cel mai greu si mai cunoscut proiect al sau ramane insa pelicula "Mihai Viteazul". Faimoasele studiouri americane Columbia ar fi dorit sa produca filmul, intr-o distributie de exceptie, cu Orson Welles, Elisabeth Taylor, Richard Burton si cu Charleton Heston in rolul marelui voievod. Autoritatile vremii au decis insa ca distributia filmului trebuie sa fie exclusiv romaneasca, iar filmarile au fost realizate in Cehoslovacia si in Turcia.
 
Segiu Nicolaescu a murit pe 3 ianuarie 2013, la ora 8.20, dupa ce fusese internat pe 26 decembrie la Spitalul Elias din Capitala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vedete-din-romania

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului