Vedete din Romania

#regizor roman #deces #lucian pintilie

A murit regizorul Lucian Pintilie! Reactii emotionante

Regizorul Lucian Pintilie a murit miercuri seara, la varsta de 84 de ani. Acesta a decedant in spital, unde era internat de mai multe zile la sectia de Terapie Intensiva.

 

Lucian Pintilie a fost unul dintre cei mai importanti regizori ai cinematografiei romanesti. Acesta a fost considerat unul dintre cei mai controversati regizori ai perioadei comuniste din cauza impactului pe care il avea filmele realizate de el, potrivit click.ro.

Regizorul a fost sfatuit sa emigreze pentru a-si continua proiectele cinematografice si teatrale, sfat pe care l-a si urmat. Acesta a tait in SUA si in Paris o lunga perioada de timp.

Printre cele mai cunoscute pelicule ale regizorului Lucian Pintilie se numara: "Copiii soarelui" (1961), "Prostii sub clar de luna" (1962), "Cezar si Cleopatra" (1963), "Biedermann si incendiatorii" (1964), "Inima mea e pe inaltimi" (1964), "D'ale carnavalului" (1966), "Livada cu visini" (1967), "Revizorul" (1972) - spectacol interzis de cenzura dupa cea de-a treia reprezentatie, moment dupa care a decis sa paraseasca Romania, pentru a-si continua cariera cinematografica.

Dupa anii 1990 s-a repatriat si a realizat o serie de filme in Romania: Balanta (1992), O vara de neuitat (1994), Prea tarziu (1996), Terminus Paradis (1998), Dupa-amiaza unui tortionar (2000), Niki Ardelean, colonel in rezerva (Niki et Flo) (2003).

In anul 1990 a fost numit Director al Studioului de Creatie Cinematografica al Ministerului Culturii, pozitie din care a sprijinit filme realizate de tineri regizori romani. In 1992 a publicat la Editura Albatros volumul 'Patru scenarii'.

Reactii emotionante dupa decesul regizorului Lucian Pintilie

Regizorul Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra, a afirmat ca moartea maestrului Lucian Pintilie reprezinta o mare pierdere si a evocat contributia imensa a acestuia la istoria teatrului si a filmului.

"Lucian Pintilie a fost alaturi de Liviu Ciulei unul din fauritorii Teatrului Bulandra. Contributia lui imensa la istoria teatrului si a filmului, dupa aceea, dar pana in 1989 la istoria teatrului, a fost imensa. Nu stiam ca s-a prapadit. Dumnezeu sa-l odihneasca! E o imensa pierdere despre care se va vorbi cateva zile si apoi vom reveni la ale noastre. Din pacate, noi nu mai avem sau foarte putina lume mai are cultul acesta al maestrilor din generatia de aur. Oamenii stiu cine e, cei care vin la Teatrul Bulandra stiu, fara discutie, si alti iubitori de teatru, dar marea majoritate habar nu au", a declarat Alexandru Darie pentru Agerpres.

"Am avut acelasi sentiment, de durere, ca atunci cand s-a prapadit Liviu Ciulei. Au fost niste titani, pur si simplu niste titani. si noi - romanii, societatea - nu i-am intrebat nimic, in ultimii 20-30 de ani de confuzii. Ei erau niste posibile calauze reale ale natiunii noastre. si, din pacate, au plecat fara sa ne dea niste raspunsuri majore. Au fost niste repere", a declarat europarlamentarul Mircea Diaconu.

Europarlamentarul considera ca oamenii de cultura, precum Ciulei si Pintilie, au rostul de a intelege societatea in care traiesc. "S-o oglindeasca, deci s-o inteleaga, s-o stie. O forma de calauzire este cultura. Asta nu-ntelege nimeni. Pare ca economistii trebuie sa ne calauzeasca. Nu e adevarat. aia trebuie sa numere. Asta e parerea mea".

"Cand vorbim de Lucian Pintilie cred ca putem sa vorbim de o opera cinematografica bine conturata. si putem vorbi, in acelasi timp, despre un destin implinit si in teatru, pe care l-a facut in mod exceptional si in Romania, de unde atitudinea lui antiregim l-a impins sa plece la Paris, unde si-a continuat cariera teatrala in mod exceptional, cariera teatrala continuata si in Statele Unite, si in Italia, si nu numai in teatru, dar si in opera. Cred ca putem vorbi de un artist complet, care la capatul vietii merita toata aprecierea si recunostinta noastra", a declarat scriitorul si jurnalistul Rasvan Popescu, vicepresedintele CNA

Sursa foto: libertatea.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vedete-din-romania

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits: Nu esti tu de vina, ci hainele

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits

Pune o intrebare