Vedete din Romania

#familie #proiect umanitar #interviu #andreea marin banica

Andreea Marin Banica, despre proiecte umanitare si familie

Andreea Marin Banica isi ocupa timpul cu proiecte umanitare si cu familia. Nu-i lipseste televiziunea despre care spune ca nu a fost vocatia ei. Asa cum o stim din cadrul emisiunii pe care a prezentat-o aproape un deceniu, este o persoana calda, energica, o persoana care pune suflet in tot ceea ce face si reuseste sa-i inspire si pe altii sa-l ajute pe cel mai putin norocos de langa ei.

Acasa.ro: Cititorii nostri stiu de pe blogul tau ca te implici in multe actiuni umanitare si proiecte caritabile. Unul dintre ultimele tale proiecte este cel care sprijina copiii afectati de autism. Cum ai ajuns sa te implici in aceasta cauza?

Andreea Marin Banica: Exista initiative care imi apartin si, in egala masura, exista oameni care vin catre mine pentru ca vad ca am deja un sistem de lucru eficient si imbratisez ideile lor daca eu cred ca ne putem intalni undeva la mijloc. Asa s-a intamplat de data aceasta cu colegii de la Jurnalul National, care au facut o ancheta serioasa pe tema copiiilor cu autism din Romania si au ajuns la concluzia ca peste 30.000 de copiii, doar cei declarati, sufera in prezent de aceasta boala.

Familiile acestor copii trec printr-o drama de nedescris in cuvinte si astea nu sunt vorbe mari. Au mers direct la sursa, au vorbit cu oamenii care i-ar putea trata, cu tinerii care sunt antrenati pentru terapia ABA. Este o terapie care le da sanse reale de integrare in societate.

Am cunoscut un copil chiar acum cateva zile pe care il cheama Andrei. Cu el am mers si ne-am intalnit cu presedintele Camerei Deputatilor pentru a incepe demersurile si pe partea legala. Acest copil este in clasa a II-a si deja s-a integrat foarte bine intr-o scoala normala – semn ca se poate. El a avut sansa de a avea un tutore, adica o tanara absolventa de psihologie, care cunoaste aceasta terapie si care sta cu el zi de zi. Il invata tot felul de lucruri si are rabdarea pe care poate un parinte nestiutor si deznadajduit nu ar avea-o, pentru ca nu stie cum sa faca fata acestei boli. Asa ca sunt lucruri care pot fi rezolvate.

In momentul acesta, copiii autisti din Romania si familiile lor sunt cumva la marginea societatii. Dupa ce au depasit 18 ani, acesti tineri nu mai sunt considerati deosebiti de ceilalti, deci nu au nici sprijin. Exista legi care, daca ar fi modificate putin in sprijinul copiilor autisti, le-ar putea permite familiilor acestora un sprijin in plus si la asta ne dorim noi sa lucram. Saptamana trecuta am fost la Camera Deputatilor si cu sprijinul domnului Bogdan Olteanu , ne-am intalnit cu seful Casei de Asigurari de Sanatate. Exista sperante ca lucrurile se vor misca intr-o directie buna.

Este o campanie a carei idee nu-mi apartine, dar am  venit cu bratele deschise catre ea pentru ca noi am lucrat 9 ani la Surprize, Surprize cu copii autisti . Apoi am intrat in acest mecanism international numit UNICEF, unde am intrat in contact cu familii cu copii autisti si am cunoscut in profunzime problema. Nu poti sa ramai insensibil cand vezi despre ce este vorba cu adevarat. Daca iti spui cu bratele incrucisate "Nu mi se intampla mie, deci nu ma intereseaza" atunci e simplu. Problema e rezolvata... pentru tine.

Acasa.ro: Acorzi mult timp acestei cauze. Cu toate probleme din tara si din lume, cum alegi cauzele cele mai importante carora sa te dedici?


Andreea Marin Banica: Cu siguranta, in mare masura, subiectiv. E vorba de cauzele pentru care sufletul tau vibreaza, cauzele pe care ai puterea sa le intelegi mai bine. Sunt multe directii pozitive pe care ai putea sa mergi in viata si este o chestiune de alegere, pana la urma. Intalnesti oameni, ai experiente, te impresioneaza mai mult unele decat altele... Poate ca exista oameni dragi despre care stii ca sufera de o afectiune sau alta. Toate aceste lucruri te afecteaza in alegerile tale. De aceasta data, pur si simplu colegii de la Jurnalul National m-au rugat si am raspuns pozitiv.


"Tot profitul de pe urma volumului "Pretuieste viata" va fi donat unei cauze umanitare"


Acasa.ro
: Din aceste experiente adunate s-a nascut volumul "Pretuieste viata"?

Andreea Marin Banica: Nu doar din aceste experiente. Volumul "Pretuieste viata" este, de fapt, o consecinta a lucrurilor care se intampla de aproape un an de zile pe blogul andreeamarinbanica.acasa.ro. Din momentul in care am devenit mama, o gramada de mesaje catre mine au sosit de la mame care aveau diverse probleme. Cu siguranta eu nu le pot rezolva pe toate, pentru ca le invat si eu pe drum, pas cu pas. La unele am avut raspunsuri imediate, la altele i-am intrebat pe specialistii pe care ii aveam la indemana si au ramas si probleme fara raspuns din partea mea pentru ca nu il cunosteam. M-am gandit ca, decat sa raspund in mod repetat la anumite intrebari, vazand ca obiceiul se perpetueaza, ar fi un lucru inspirat sa pun si experienta mea si experienta unor oameni specializati pe anumite domenii intr-o carte.

Denumirea "Pretuieste viata" vine de undeva din urma. E un concept sub care am construit o multime de cauze umanitare, o multime de campanii din acest ultim deceniu. Asa ca e cumva un sfat, poate si el subiectiv, pentru o viata echilibrata, pentru o viata mai buna, in masura in care si noi oferim anumite premise pentru a trai in echilibru. Nu se intampla nimic din oficiu. Trebuie sa facem si noi pasi catre binele asta pe care ni-l dorim cu totii.

Acasa.ro: Initial, lansarea trebuia sa aiba loc in cadrul Targului de Carte "Gaudeamus", nu-i asa?

Andreea Marin Banica: Nu, era doar o propunere din partea editurii. Dar odata intoarsa din Africa, am venit cu o schimbare de perspectiva asupra vietii. Am avut experiente impresionante si asta m-a facut sa imi doresc sa scriu mai mult pe anumite capitole din carte. Nu ma grabeste nimic. Nu vad de ce as face un compromis doar ca sa prind o prima propunere de lansare.

Am avut o discutie cu editura Tritonic si le-am expus ideile mele. Le-au imbratisat si li s-a parut ca e mult mai bine asa: sa facem lucrurile temeinic si cartea sa apara, vorba editorului Bogdan Hrib "atunci cand se coace ea".

Cartile au si ele o viata, un termen pana la care se maturizeaza. Nu traiesc din asta si nu sunt scriitor. Dealtfel, tot profitul va fi donat pentru o cauza umanitara care le priveste tot pe femei. Nu vad de ce m-as grabi sa fac un lucru de care eu insami sa nu fiu multumita la final.


"Vocatia mea e sa incerc sa fac lumea putin mai buna"


Acasa.ro: Aceste schimbari din viata ta legate de implicarea in mai multe proiecte au venit dupa ce fetita ta s-a nascut?

Andreea Marin Banica: Nu, de zece ani sunt implicata in cauze umanitare si asta e o chestiune care a fost in mare parte la vedere. Au existat si lucruri individuale, nu am simtit nevoia sa fac publice demersurile care nu trebuiau sa atraga si alte ajutoare din afara. Sunt lucruri pe care le-am rezolvat singura, sau impreuna cu cei dragi mie, sau cu prietenii mei care aveau puterea sa ajute fara sa fac apel mai departe de atat.

Dupa ce am devenit mama, in mod firesc am cunoscut si alte probleme legate de mame, legate de copii si stiu sigur de ani de zile ca asta e vocatia mea: sa fac in asa fel incat lumea in care traiesc sa fie putin mai buna. Vocatia mea nu este sa apar la televizor, televiziunea e doar un instrument si il folosesc atunci cand cred ca poate aduce in cat mai multe case o idee benefica.

Acasa.ro: Ai lucrat aproape 10 ani la emisiunea
"Surprize, Surprize". Iti lipseste televiziunea, acum ca ai renuntat la ea?

Andreea Marin Banica: Nu-mi lipseste. Chiar deloc. Asta pentru ca, atunci cand vreau, fac evenimente punctuale, de amploare. Anul acesta am participat la "Gala UNICEF" si la campania "Romania prinde radacini". Imi place sa calatoresc mult. Imi place sa simt ca nu am granite, asa ca de multe ori fac interviuri cu personalitati de peste hotare, sau documentare in tara, sau departe de tara. Toate acestea au expunere la televiziune pentru ca lucrez intr-un mod binecunoscut, profesionist, corect, asa ca produsele pe care le fac sunt cerute pe piata. Deci nu duc lipsa de expunere, atunci cand mi-o doresc, dar nu mai e acesta visul meu. Poate ca la 18 ani vedeam altfel lucrurile.

Acasa.ro: Nu te vei mai intoarce niciodata la o emisiune saptamanala?


Andreea Marin Banica: Niciodata e un cuvant mare, dar, pe moment, nu. Pana la urma, viata e un sir de provocari. In momentul in care simti ca o propunere care vine catre tine e, intr-adevar, o provocare, e in regula: o urmezi. In clipa in care simti ca ai ajuns la un anumit nivel profesional, nu-ti mai doresti sa faci orice, doar de dragul de a aparea pe micul ecran. Pentru tine, a aparea pe micul ecran e o chestiune cu care esti obisnuit, nu e nimic special, asa cum se poate intampla pentru un debutant, care isi doreste cu tot sufletul sa fie vazut de mama si de tata la televizor.

Acasa.ro: Ai spus, in trecut, ca iti place mult sa dansezi. Daca ti s-ar propune sa participi la emisiunea sotului tau, "Dansez pentru tine", ai accepta?

Andreea Marin Banica: Mi s-a propus. Ma gandesc.   


"Se scriu minciuni de la A la Z si cred ca nimeni nu ia atitudine"


Acasa.ro: Ai castigat doua procese de defaimare impotriva revistei Star, unul singura si un alt proces pe care l-ai castigat impreuna cu sotul tau. Dupa aceste doua verdicte, presa e mai atenta cu ce publica despre tine? Esti sunata mai des pentru a clarifica zvonuri inainte de publicare?

Andreea Marin Banica: Da, recunosc acest lucru. A contat. Mai mult decat atat, sunt sunata de colegi de breasla,Interviu care au prins curaj si doresc sa stabileasca adevarul atunci cand sunt prea mult loviti in zona de integritate. Imi cer numarul de telefon al avocatului, de pilda. Pe de alta parte e posibil, daca nu voi primi un drept la replica pe masura articolului mincinos aparut recent in Star, sa fac un al treilea proces impotriva lor. Si daca lor le convine sa plateasca, eu n-am nici o problema. Se vede treaba ca se poate trai din asta... foarte bine.

Oamenii scriu minciuni de la A la Z si cred ca nimeni nu ia atitudine. Au gresit-o cu noi. Atata vreme cat suntem cu picioarele pe pamant si stim foarte bine care ne sunt calitatile, stim ca suntem corecti, profesionisti, deschisi spre aflarea adevarului daca suntem sunati, numai ca nimeni nu te suna, de multe ori, nu vedem de ce am accepta sa se arunce cu noroi peste munca noastra de ani de zile.

In momentul acesta e in pregatire actiunea impotriva Star pentru articolul care spune ca am cerut o suma imensa, 50.000 euro, pentru a accepta sa plantez un pom in Moldova, la mine acasa, in cadrul campaniei "Romania prinde radacini". Am la dosar deja documentul semnat de conducerea Realitatea TV care spune clar ca am fost voluntar.

Completez cu faptul ca, mai mult decat atat, timp de o saptamana de zile firma mea, prietenii mei, fundatia mea, cu totii am lucrat pro-bono pentru aceasta campanie si n-a fost putin lucru de facut. S-au lucrat 16 ore pe zi.

Iti pui propria credibilitate in joc, faci apel la oameni pe care ii cunosti si care ar putea face donatii si vin alaturi de tine intr-o astfel de campanie si la sfarsit te trezesti cu un titlu de genul "Avara cum o stiti, Andreea a cerut 50.000 pentru a planta un pom". E si hilara stirea.

Nu pot sa cred ca cineva ar putea sa dea curs unei asemenea prostii, dar, atata vreme cat zece oameni pe pamant pot crede lucrul asta, ca m-as folosi de o campanie umanitara in felul acesta, pentru a castiga 1 leu, nu 50.000 de euro, eu cred ca e de datoria mea sa pun punctul pe i si sa arat ca nu e asa. Iar cine greseste sa plateasca.

Le voi cere exact 50.000 euro pe care ii voi intoarce in campania de plantare a pomilor in zonele defrisate abuziv din Romania. Eu cred ca e un demers pozitiv. Daca cineva trebuie sa plateasca, trebuie sa plateasca cei care nu fac nimic dar se ocupa cu minciuni.


"Orice se scrie in presa cu numele meu vinde numarul respectiv mai rapid"


Acasa.ro: Tot in presa am citit ca multi oameni de la Telega (n.r. satul in care Andreea are o casa de vacanta) sunt fericiti ca le esti vecina. Ce parere ai despre faptul ca datorita numelui tau au crescut preturile imobiliare in zona?  

Andreea Marin Banica: Eu nu cred acest lucru. Cred ca este doar o exagerare a presei. Tocmai pentru ca nu mai au ce scrie si pentru ca numele vinde. Orice ar pune in presa cu numele meu sau al sotului meu vinde numarul respectiv mai rapid.

Tot felul de inventii. Nu le-am verificat. N-am sa ma duc acum sa imi intreb vecinii. Daca e asa, nu vad de ce ma priveste subiectul. Inseamna ca o sa-mi vand mai bine casa, in momentul in care voi lua decizia asta. Nu ma deranjeaza.

Acasa.ro: Din ce in ce mai multe vedete intra in viata politica. Tu ai primit propuneri de a candida pentru un post de inalt functionar public?

Andreea Marin Banica: Da, am primit. Dar sunt in primul rand un om care timp de zece ani face munca pe taramul umanitar si care are nevoie de echidistanta. Am avut parte, atunci cand am cerut, de sprijinul oamenilor politici si de stanga si de dreapta si am cerut din partea lor sprijin sub protectia anonimatului, pentru a nu face reclama cuiva sau pentru a nu aduce voturi cuiva pe considerente umanitare.

Acesta este modul meu de lucru, poate nu este cel mai bun, dar eu consider ca astfel fac lucrurile in mod corect. Nu ma intereseaza politica. Sunt si ambasador UNICEF si cu atat mai mult nu-mi permit banuieli cum ca as sustine o parte sau alta. Dealtfel, consider ca, in Romania, clasa politica, nu a ajuns inca la o maturitate si parca, alaturi de copii, nu m-as baga sa lupt.     

Acasa.ro: Din moment ce se apropie sarbatorile de iarna, vreau sa te intreb cum si le va petrece familia Banica?

Andreea Marin Banica: Perioada urmatoare vine cu multe sarbatori in familia noastra. Fiica mea e nascuta in decembrie. La o saptamana dupa, e ziua mea de nastere, apoi Sfantul Stefan, deci ziua de nume a sotului meu si a lui Stefanel (n.r. fiul vitreg al Andreei) este tot in aceasta perioada. Urmeaza Craciunul, Anul Nou, o multitudine de sarbatori pentru noi.

Concertele sotului meu de Craciun sunt o bucurie pentru noi. Ne adunam cu totii, prieteni, rude si ne intalnim acolo la dans si voie buna. Revelionul nu il vom petrece probabil acasa, dar va fi alaturi de prieteni si familie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vedete-din-romania

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits: Nu esti tu de vina, ci hainele

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits

Pune o intrebare