Vedete din Romania

#adrian iovan # accident apuseni #salavatori accident Apuseni #Argentin Todea # Gheorghe Giurgiu #Aura Ion

Povestea nespusa a eroilor din Apuseni

Argentin Todea, Gheorghe Trif si Gheorghe Giurgiu sunt trei oameni simpli, padurari de profesie, care au reusit sa salveze viata a cinci persoane, dupa prabusirea accidentului aviatic ce a avut loc in Muntii Apuseni, fara sa aiba nevoie de tehnologiile de ultima generatie in care autoritatile au investit zeci de mii de euro.

Marturii incredibile

Gheorghe Trif, 40 de ani, din comuna Horea, a marturisit ca a ajuns acasa de la munca si sotia sa i-a povestit despre incidentul aviatic. Impresionat de aceasta intamplare, el n-a mai stat nicio secunda pe ganduri si a plecat in cautarea aeronavei alaturi de Argentin Todea si Gheorghe Giurgiu.

Si-au dat seama unde se afla victimele printr-un detaliu extrem de simplu, dupa ce doctorul Zamfir a spus ca zapada este foarte inalta.

"Dupa cum imi povestea despre zapada care era mare, mi-am dat seama ca nu poate fi decat in zona celui mai inalt varf de pe aici", a marturisit padurarul.

Ajunsi la epava, cu ajutorul unor masini de teren, si mergand pe jos inca trei kilometri, cei trei padurari au intampinat o imagine socanta.

"I-am gasit in soc hipotermic, speriati, dezamagiti, cu dureri mari, ceva de speriat. Ranitii aveau dureri extraordinare, erau disperati, complet inghetati, erau in soc. Hainele erau complet inghetate pe ei, erau ca betonul. E foarte frig in varful muntelui si mai bate si vantul", a marturisit Gheorghe Trif.

Cei trei padurari nu s-au pierdut insa cu firea si au carat-o pe Aura in spate 3 kilometri.

"Am actionat la ordinele doctorului Zamfir si i-am acordat ajutor domnisoarei care a murit. Am carat-o in spate mai bine de trei kilometri. Iovan era deja mort", a declarat localnicul.

Eforturile lor de a o salva pe Aura au fost insa intarziate si de echipa de la salvamont, care se pare ca venise la aceasta interventie fara echipamentul elementar.

"Salvamont a venit cu mainile in buzunar. Nu aveau targa, aveau doar casca pe cap. Cei trei au improvizat o targa din crengi si o patura pentru a-l transporta pe copilot, care avea picioarele rupte", a dezvaluit padurarul.

Citeste si: Adrian Iovan, o viata blestemata. Ultimii ani, un chin

Gheorghe Giurgiu si-a dat haina de pe el

Gheorghe Giurgiu, un alt localnic care a sarit in ajutorul victimelor, a marturisit si el ca imaginea la care a fost partas il va urmari multa vreme de acum inainte. De asemenea, el a marturisit ca Aura ar fi putut fi salvata la timp daca autoritatile nu se balbaiau in informatii.

"Am facut focul, cum am putut, ca sa se incalzeasca. L-am tras afara pe copilot, pentru ca nu se putea misca, avea ambele picioare rupte. Am pus pe ei gecile de pe noi, pe fata am acoperit-o cu haina mea. (…) Salvamontistii – care fusesera trimisi sa caute in alta parte – au ajuns la noi dupa aproape doua ore. Domnii doctori mi-au spus ca, daca salvatorii ar fi ajuns cu o ora si jumatate mai devreme, sigur fata ar fi trait. (…) I-am coborat pe brate la ambulante. Dar toti au ajuns acolo dupa aproape doua ore de la momentul la care am ajuns noi acolo. Ii cautau in alta parte."

Citeste si: Michael Schumacher, primele semne de revenire?

Argentin Todea, eroul cu antecedente penale

La cateva zile de la acest incident, in presa au inceput sa apara informatii defaimatoare la adresa padurarilor. Primul care a fost luat in vizor este Argentin Todea, care, potrivit wowbiz.ro, este cercetat de catre procurorii DIICOT in dosarul unor falsificari de diplome de studii, carti de munca si dosare de pensii.

Conform cercetarilor, este vorba despre o grupare infractionala care actiona pe raza Alba, Cluj, Hunedoara, Arad, Maramures, Satu Mare, Teleorman si Bucuresti, iar prejudiciul adus statului a fost de aproximativ 350.000 de lei. In dosarul au fost invinuite 167 de persoane, iar printre acestea s-a numarat si Argentin Todea, care, potrivit rechizitoriului DIICOT, ar fi oferit 10 metri cubi de scandura lui Sabin Coasian, pentru ca acesta sa-l ajute sa falsifice un dosar de pensie.

Sursa foto: agentia.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vedete-din-romania

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits: Nu esti tu de vina, ci hainele

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits

Pune o intrebare